lørdag, juni 28, 2008

CDS

I Mercy Ships har vi afdeling, der kaldes CDS - Community Development Service, som står for at hjælpe nogle af de lokale samfund. Et af de samfund hedder Tenegar, og dette område består af 8 små landsbyer - et godt stykke uden for Monrovia. I denne uge har jeg haft mulighed for at besøge området for at se, hvilket arbejde, vi har været med til der. Da det blev bestemt, at vi skulle tilbage til Liberia igen i år, kom Præsidenten med et helt specifikt ønske om projekt, som hun havde på hjertet. Tenegar ligger tæt på hendes hjemlandsby, og hun ønskede, at Mercy Ships ville være med til at genopbygge en forholdsvis stor klinik der, som var blevet ødelagt i krigen. Hvis folk i dette område bliver alvorlig syge og ikke har en bil, må de blive transportet i en trillebør flere kilometer på en grusvej for at komme op til hovedvejen, hvor der stadig er mindst 10 km til nærmeste hospital. Er det overhovedet til at forestille sig? Så CDS tog projektet til sig og er nu i fuld gang med at bygge en ny klinik op samtidig med, at de renoverer klinikkens anden bygning ved siden af.
I samme område er der en mand fra skibet, som underviser i landbrug. Liberia har faktisk et godt klima til at dyrke landbrug, men der findes desværre ikke så stor viden omkring det blandt de lokale. De havde for eksempel beplantet et område med plantainplanter (madbananer). Men da vores landmand fortalte dem, at de sagtens kunne plante en hel del planter ind imellem de eksisterende planter, ville det samme areal rumme 3-4 gange så mange planter. På billedet ses de eksisterende store planter sammen med det nye små planter. Endvidere er der blevet etableret en have som en slags model for, hvad og hvordan man kan plante mange andre ting, end de er vant til. Her får nogle af de lokale jordbrugere ugentlig undervisning i landbrug. Hvis bare liberianerne kunne få øjene op for, hvor stort potentiale de har, ville det løse mange sultproblemer!
Desuden har alle de 8 små landsbyer udvalgt 3-4 personer, som Mercy Ships nu træner to gange i ugen omkring hygiejne og sundhed, som de så skal videregive til de enkelte landsbyer. Så der er mange projekter i gang for at uddanne bl.a. Tenagar's indbyggere til at være mere landbrugs og sundhedsbevidste.
Det var meget interessant for en gangs skyld at være ude og se nogle af de ting, som andre fra skibet laver. Det er ikke så ofte, man har haft mulighed for det. Man får virkelig øjnene op for, at Africa Mercy er meget mere end bare hospitalet ombord. Og det er altid en oplevelse at se børnene ved siden ad vejen hoppe og råbe af begejstring over at se en Mercy Ships bil - hvor opmuntrende og opløftende! OG det kræver selvfølgelig et stort smil og et vink tilbage!!
Jette

Ingen kommentarer: